FAQ

1. Wie is eigenaar van Aviko?

Sinds 2002 is Royal Cosun de enige eigenaar van Aviko.

2. Hoeveel mensen werken er bij Aviko?

Bij Aviko in Steenderen werken ruim 500 mensen. In totaal telt Aviko ongeveer 1.600 medewerkers.

3. Is er verschil tussen verse Aviko Pommes Frites en Pom'Plus?

Beide producten zijn vers. En allebei worden ze gemaakt van de beste aardappelen, waardoor ze goudgeel en bijzonder smakelijk zijn. We leveren Pommes Frites in dozen van 10 kg. Zo kunt u ze snel en gemakkelijk verwerken. Onze Pommes Frites zijn ook verkrijgbaar als Pom'Plus-variant in verpakkingen van 2 x 5 kg. Dit biedt een duidelijk voordeel bij langere opslag, want we onttrekken een groot deel van de zuurstof aan de Pom'Plus-verpakking. Ook gebruiken we een speciale folie om de frites nog langer vers te houden: bij koelopslag tot maar liefst 20 dagen na productie.

4. Is het beter verse producten te gebruiken dan diepvriesproducten?

Koelverse producten hebben een duidelijk voordeel: een snellere bereiding. Ook hebben koelverse producten meer authentieke smaak. Op hun beurt bieden diepvriesproducten meer flexibiliteit als het gaat om bewaren en gebruik.

5. Waarom zijn de frieten in sommige jaren korter dan in andere jaren?

De lengte van de friet is afhankelijk van de grootte van de aardappelen die we verwerken - en bij een natuurproduct pakt elke oogst anders uit. De groei van de aardappel is vooral afhankelijk van een regelmatige hoeveelheid neerslag. Elk jaar gebruikt Aviko uitsluitend de beste soorten van geselecteerde aardappeltelers, maar daar kunnen door wisselende groeiomstandigheden verschillen in optreden. Bijvoorbeeld in de omvang van de aardappel.

6. Bevatten Aviko Pommes Frites eigenlijk additieven?

Nee. De verse en vriesverse frieten van Aviko bestaan uitsluitend uit de beste aardappelen en de zuivere plantenolie waarin ze worden voorgebakken.

7. Klopt het dat bij aardappelen de meeste vitamines vlak onder de schil zitten?

Nee, dit geldt alleen voor fruit. Bij aardappelen neemt het vitaminegehalte vlak onder de schil juist af. Hierbij gaat het vooral om vitamine C - goed voor het immuunsysteem en de concentratie - en vitamine B1, B2 en B12. Om te zorgen dat er niets van de vitaminen verloren gaat, produceren we onze aardappelspecialiteiten heel zorgvuldig. Bij Aviko krijgt u dus altijd het beste deel van de aardappel.

8. Wat zijn de beste tips voor frituren? 

Bezoek de website http://www.goodfries.eu/nl/. Hier vind je een handige video en diverse feiten over frituren. Zo weet iedereen wat hij moet doen om een goed smakend, voedzaam product te krijgen. 

9. Hoeveel aardappelen worden er jaarlijks in de hele wereld geoogst?

Op een oppervlak van ongeveer 17 miljoen hectare wordt jaarlijks gemiddeld zo'n 272 miljoen ton aardappelen geoogst. Met deze hoeveelheid zou je gemakkelijk 6 maal een vierbaansweg rond de hele aardbol kunnen bedekken. Aviko kiest hieruit alleen de beste aardappelen.