Nieuws

  • Potatoe varietes right - Fries conveyor
  • CN middle

Aviko haakt in op groeiende vraag aardappelproducten

Geplaatst op 10/12/2019

De bouw van de nieuwe fabriek van Aviko in België is gestart. Daarnaast kondigt het bedrijf aan fors te willen groeien in het noordoosten van Nederland. Deze ambities sluiten aan op een groeiende markt.

De wereldwijde afzet van aardappelproducten groeit ieder jaar gemiddeld met 4%. Door haar leidende positie in de wereldmarkt moet Aviko mee in die flow. Althans, dat is wat directeur Dick Zelhorst halverwege september verkondigde, nadat bekend werd dat Aviko een nieuwe fabriek bouwt in het Belgische Poperinge. Voor deze fabriek ging deze week de eerste paal de grond in. Over 2 jaar (september 2021) moeten de eerste aardappelen verwerkt worden.

De bedoeling is dat er in de nieuwe fabriek in Poperinge, tegen de grens met het noorden van Frankrijk, jaarlijks 175.000 diepvriesfrieten en 11.000 ton aardappelvlokken geproduceerd worden. Daarvoor heeft het 350.000 ton aardappelen nodig, wat gelijk staat aan 7.000 hectare. Er is daarnaast ruimte om in de toekomst een tweede productielijn te realiseren, wat de productie kan verdubbelen.

Groeimogelijkheden

Een deel van het volume wordt overgeheveld vanuit de bestaande fabriek in Proven, een deelgemeente van Poperinge, waar straks alleen nog maar aardappelspecialiteiten geproduceerd worden. Voor het overige volume richt Aviko zijn pijlen onder meer op telers in Frankrijk. Uit een studie van Aviko naar de grondstoffenbeschikbaarheid van West-Europa bleek dat in het Franse bouwplan de meeste ruimte zit en dat daar mogelijkheden liggen.

Met de productie-uitbreiding haakt Aviko in op de ontwikkelingen op de aardappelproductenmarkt. Die markt is al een aantal jaar groeiende, met name in China (10% per jaar) en Oost-Europa (6% per jaar). De markt in West-Europa is stabiel.

Meer HDS-aardappelen

Alhoewel Zelhorst eerder aangaf geen ruimte te zien voor extra groei van het Nederlandse aardappelareaal, komt Aviko nu met het bericht fors te willen uitbreiden in Noordoost-Nederland. "Daarbij richten we ons heel specifiek op uitbreiding in het zogenaamde 'HDS-segment': aardappelen met een hoog drogestofgehalte", zegt inkoopmanager Willem van Tilburg. "We schakelen steeds meer over op dat soort rassen, omdat deze rassen zorgen voor een hoger rendement. Bovendien zijn ze energiezuinig, onder meer omdat ze minder water te verdampen hebben."

Aardappelen met een hoog gehalte droge stof worden gebruikt voor de productie van aardappelkorrels en -vlokken. Aviko verwerkt de producten in de Rixona-fabrieken. Deze droogfabrieken staan in Venray en Warffum. Met name vanwege de ligging van laatstgenoemde zoekt Aviko naar een grotere toevoer uit Groningen en omgeving. "Of dat leidt tot uitbreiding van het totale areaal, kan ik niet zeggen. Dat is aan de telers," aldus Van Tilburg.

Bron: 
https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884934/aviko-haakt-in-op-groeiende-vraag-aardappelproducten