Nieuws

  • Nieuwe oogst 2014

Aviko schakelt over op nieuwe oogst

Geplaatst op 24/07/2014

Vanaf (midden) week 30 worden onze verse frites geproduceerd van aardappelen van de vroege / nieuwe oogst. Behalve de vleeskleur zijn de afbakeigenschappen en textuur van de nieuwe oogst aardappelen iets anders dan dat u van aardappelen van de hoofdoogst gewend bent. Aviko probeert om middels het voorbakken de verschillen ten opzichte van de oude oogst zo beperkt mogelijk te houden.

Overschakeling op nieuwe oogst aardappelen

Door een kortere groeiperiode bevatten aardappelen van de nieuwe oogst echter sowieso minder suikers. Frites van deze aardappelen blijven daarom wat lichter van kleur. Daarnaast is de gevoeligheid voor temperatuursschommelingen iets hoger. In combinatie met de hogere temperatuur in de zomer kan dit een negatieve invloed op de houdbaarheid hebben.

Wij raden u daarom het volgende aan:

  • Bak bij elke nieuwe levering een portie vooraf af.
  • Bak deze frites niet te lang. Frites van nieuwe oogst aardappelen blijven iets lichter van kleur en te lang bakken heeft een negatieve invloed op de smaak en het vetgehalte in de frites
  • Sla de verse frites zorgvuldig op vanwege gevoeligheid voor temperatuurschommelingen. Een koeling bij 0-4° is ideal

Het ziet er naar uit dat we dit jaar grofvallende aardappels gaan krijgen, waardoor we mooie, lange frites krijgen.

Voor de cafetaria ondernemer heeft Aviko een Oogstkrant beschikbaar met daarin meer informatie over de aardappelknollen en bijvoorbeeld ook de 10 gouden frituurregels. Tevens zijn er  tafelkaartjes beschikbaar met informatie over de nieuwe oogst aardappelen, zodat u mogelijke vragen van uw klant kunt ondervangen. Mocht u deze niet al ontvangen hebben, dan kunt u deze via uw contactpersoon aanvragen.

Mocht u verder nog vragen hebben over de nieuwe oogst en de bijbehorende gevolgen voor de frites, neemt u dan ook contact op met uw contactpersoon.