Aviko potatoes left - Harvest2 Potatoe varietes right - Fries conveyor
  • Potato varieties middle - Potato close up
    Aardappelsoorten

Aardappelsoorten

  • potatoes

Aviko maakt gebruik van verschillende aardappelrassen om een constante hoge kwaliteit te kunnen garanderen. Ieder aardappelras heeft zijn eigen kwaliteiten. Op deze pagina leest u welke rassen Aviko zoal gebruikt en waarom bepaalde rassen juist niet. Ook leest u welke invloeden er nog meer meespelen voor het maken van de juiste aardappelkeuze.

Het Bintje

Jarenlang was Bintje hét aardappelras in Nederland; geschikt als lekkere tafelaardappel én voor het maken van frites en chips. Het Bintje bleef populair totdat er problemen ontstonden met de teelt ervan. Het ras bleek gevoelig voor aardappelmoeheid; een bodemgebonden ziekte waarbij 'aaltjes' in de grond ontstaan en zich vermeerderen. Deze aaltjes, een soort kleine wormpjes, vreten aan de wortels van de aardappelplant, waardoor de opbrengst door de jaren heen gaandeweg steeds lager wordt. Er ontstond behoefte aan rassen die resistent waren tegen deze bodemziekte.

Daarnaast kregen we met de komst van de quick-service restaurants in Europa steeds meer vraag naar langere frites. Voor een lang frietje heb je een grote aardappel nodig en ook wat dat betreft was het Bintje te klein om in die behoefte te voorzien. De Nederlandse en West-Europese aardappelkweekbedrijven ontwikkelden daarop nieuwe rassen. Zo kwamen er rassen met specifieke eigenschappen en kwaliteiten, zowel voor de tafelaardappel-markt als voor de fritesmarkt. Maar ook speciale rassen voor de productie van chips.

De Agria

De Agria is zo'n speciaal voor de fritesproductie ontwikkeld ras, die het erg goed doet. Een prachtig lange ovale vorm, waar je mooie lange frites uit kunt snijden. De vleeskleur van de Agria is uitgesproken geel, wat in West-Europa ook erg wordt gewaardeerd. Want eenmaal gebakken hebben frites van de Agria een prachtig gouden kleur.

Het zusje van de Agria is de Victoria. Deze is minder geel van kleur  - maar nog steeds een hele goede  'frieter.' Beide rassen worden bij uitstek voor verse frites gebruikt. Ook doen beide rassen het goed in de foodservice, de retail en de cafetaria.

De Innovator

The Innovator is de ultieme, internationaal gewaardeerde aardappel waar veel frieten van worden gemaakt. Met zijn lange, witte vleeskleurige knollen, is de Innovator  de favoriete aardappel van wereldwijde, opererende ketens, zoals quick service restaurants/fast food restaurants. 

De grote en lang gevormde knollen van de Innovator zijn ideaal voor het snijden van mooie, lange frieten. Of u nu een bezoek brengt aan een restaurant in Amerika, Azië of Europa, de Innovator voldoet altijd aan de verwachtingen met zijn stabiele smaak, uiterlijk en kwaliteit. 

De Innovator is, zoals de naam al aangeeft,  een vrij jong ras met kenmerken dat overige aardappelrassen kan vervangen. Zo is de Innovator niet erg gevoelig voor aardappelziekten, dit maakt deze aardappel zowel lekker, als gezond.

  • Wist je dat?

    De aardappel is nooit hetzelfde en heet daarom ook een natuurproduct.

  • Wist je dat?

    Aardappelknollen worden groen als ze blootgesteld worden aan licht. Groene vlekken moeten weggesneden worden, want het bevat een hoge concentratie solanine. Een substantie die zorgt voor een bittere smaak en is schadelijk bij grote hoeveelheden.