Oorsprong van de aardappel

  • sliced potato

De aardappel is een wereldberoemde plant met het grootst aantal wilde en geteelde variaties. De aardappel is een wereldberoemde plant met het grootst aantal wilde en geteelde variaties. Alle geteelde soorten behoren tot de solanum tuberosum.

Oorspronkelijk komt de aardappel uit de Andes, waar hij al duizenden jaren werd verbouwd. Via opgravingen weten we dat de aardappel al 13.000 jaar geleden voorkwam in delen van Zuid Amerika, waaronder Chili, en 8000 jaar geleden ook in Peru. Ze kregen allerlei bijnamen zoals Kuntur Warmi wat betekent: 'als een vrouw met de kleur van de condor'. Of Quwi sullu: ' een ongeboren cavia'.

Voedingswaarden

De aardappel is rijk aan voedingsstoffen, hij bevat geen vetten en de helft aan kilocalorie├źn in vergelijking met rijst en pasta. Hij bestaat voor 80 procent uit water. Voor de rest bevat hij mineralen, vitamines, vezels en is een bron van zetmeel, in de vorm van complexe koolhydraten. De aardappel bevat vitamine B-complex en een grote hoeveelheid vitamine C, wat vergelijkbaar is met dezelfde waardes van de meeste fruitsoorten.

Verder bevat de aardappel een hoge waarde aan kalium, magnesium, fosfor, ijzer en calcium. De aardappel past dus uitstekend in een gezonde leefstijl. Ook vanwege zijn veelzijdigheid is de aardappel wereldwijd een zeer geliefd product.

Wereld voedsel

De aardappel is de plant die het meest geschikt is om de groeiende wereldbevolking te blijven voeden. Dat komt doordat de aardappel per hectare meer voedingswaarde oplevert en minder water nodig heeft dan graan en rijst. Bovendien is de aardappel gemakkelijk te verbouwen.

  • Wist je dat?

    De aardappel werd voor het eerst gebruikt in de regio van het hedendaagse Peru en het noordwestelijke gedeelte van Bolivia tussen 8000 en 5000 voor Christus.

  • Wist je dat?

    De aardappel is rijk aan voedingsstoffen, hij bevat geen vetten en de helft aan kilocalorie├źn in vergelijking met rijst en pasta.